Granitt rock

I sommer har jeg drevet med et spennende prosjekt med to andre venniner… Vi skal designe en ny profil for musikkfestivalen Granitt Rock! Det er ikke hver dag man for jobbe frivillig for et så morsomt og fint kulturbidrag som dette, så dette kunne jeg ikke å si nei til. Festivalen er i september og jeg gleder meg til ukene fremover. Under er noen inspirerende plakater

34a916ac15421599418291319d211121 59391d1c5696b7e52879706011184c27 792307515d1bd308030efb72a3b5e1eb cff8a5b7dbbc58b1080f9d2ba494fd9e da25f3a7c671c6a76f603f3175b912e2 aa8572c4d3e3c7f873a7a635033e8044 e7af7af4879c6324f8e7a559e7b56bd6

363aef509476cf12948f4251d3ed1806

Min bacheloroppgave

 

I går hadde avgangsstudentene BA-utstilling her på Westerdals. Det var utrolig mange som møtte opp og alle har vært så utrolig flinke! Merker jeg har vært dårlig på å oppdatere hele BA prosessen så her kommer en “kort” oppsummering.

I denne bacheloroppgaven har jeg tatt for meg hvor stor rolle folkedrakter har når det gjelder kulturarv og i dette tilfellet berører det emnet Tibetanske drakter. Siden den Kinesiske okkupasjonen i 1959 har Tibets kulturarv blitt svekket og eksilregjeringen har jobbet med å bevare den for kommende generasjoner. Kulturarv er et bredt begrep og jeg har valgt å begrense meg til folkedrakter og i dette tilfellet, de Tibetanske nasjonaldraktene. Grunnen for mitt valg av tema er fordi jeg vil gjøre dette for å belyse et området innenfor den tibetanske kulturen som sakte forsvinner pga. mangel av data og restriksjonene rundt Tibets kultur i Tibet. Problemstillingen min tar for seg om det er mulig å visualisere et folks tradisjoner på en informativ måte som kan bidra til å skape bevissthet og engasjement rundt Tibets kulturelle historie. Det jeg ville med denne problemstillingen var å kunne finne ut om det faktisk var mulig å produsere et slags register med samlet informasjon og samtidig belyse et emne som står meg nært. Jeg valgte da å formidle dette temaet gjennom en informativ coffee table bok, ved hjelp av illustrasjoner og tekst.

Problemstilling: Med utgangspunkt i Tibetanske folkedrakter, er det mulig å visualisere et folks tradisjoner på en informativ måte som kan bidra til å skape bevissthet og engasjement rundt Tibets kulturelle historie?

Emnet folkedrakter og kulturarv er bredt. Det samme gjelder Tibet, som i dag er et ømfintlig tema for alle parter. Det finnes store mengder meninger, politikk og diplomatikk som omfavner det omstride landet/området. Problemstillingen min er sammensatt og berører flere elementer. Jeg vil derfor avgrense oppgaven min slik at jeg kun fokuserer på å kommunisere med mottakerne. Dette har jeg gjort for å styrke hovedmålet og budskapet, som er å skape bevissthet og engasjement rundt Tibets kulturelle historie.

Hensikten med oppgaven er å belyse emnet folkedrakter med et informativt formål fra en designers og eksiltibetaners synsvinkel. Målet er å klargjøre og informere målgruppen om temaet gjennom en fremgangsmåte som er i stil med den bestemte estetikken og samtidig formidle budskapet. Denne bacheloroppgaven vil være med på videreføringen av Tibets kulturarv og bidra med etterlengtet samlet data om temaet.

Fordi coffee table boken min på ustillingen har jeg desverre ikke fått tatt ordentlige bilder av den. Så her er noen bilder tatt fra iphonen :)

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 1.13.54 PM

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 12.52.09 PM

10616494_10153257592756418_4471471970970656580_n

USTILLING: NYE NORSKE PASS OG ID-KORT

 

Var innom Grafill i kveld med noen fra klassen for å se på alle de fem forslagene, inkludert vinneren: Neue Design Studio. Det ble holdt taler av bla. politidirektoratet, Grafill og av jurien. Dette er første gangen det har blitt holdt en åpen konkurranse om å designe nye pass og ID-kort. Etter en prekvalifisering ble fem deltakere invitert til å levere bidrag i konkurransen. Alle forslagene ble sendt inn anonymt og fagjuryen kåret «Det norske landskap» av Neue Design Studio som vinner av konkurransen.

 

bilde kopi bilde-6 kopibilde

bilde-6

BACHELOR – GRAFISK DESIGN

 

11 mai leverer jeg bacheloren min på Westerdals og er da ferdig med studiet. Vi på grafisk linja har både en praktisk og teoretisk del som må leveres. Den endelige karakteren blir vurdert fra de to delene, hvor den praktiske, heldigvis, teller hele 70%. Som tidligere får studentene lov til å bestemme selv hva vi skal gjøre med bacheloren. Rett før jul hadde vi noen dager hvor vi skulle tenke på hva vi kunne lage. Læreren vår sa at for flere ville dette være vår aller siste sjanse for å vise hva vi kunne. Vi burde derfor gjøre noe vi liker best, noe i den retningen vi har lyst til å jobbe med i fremtiden eller kanskje noe vi ikke har fra før i porteføljen (for å få vist mangfold).

Først tenkte jeg hvor gøy det ville være å få 3 mnd til å lage absolutt hva som helst, hva enn jeg ville. Men etter hvert skjønte jeg at det å bestemme seg nesten var umulig. Jeg tenkte først å lage en ny grafisk profil for Dalai Lama, gi han en mer oppdatert og solid look med full grafisk pakke. Så bevegde jeg meg mer mot den tibetanske eksilregjeringen i India og vår folkevalgte statsminister. Mulighetene var mange og dette var et tema jeg brydde meg om, men samtidig hadde jeg flere profilarbeid i porteføljen og jeg klarte ikke å finne en konkret problemstilling. Alt vi gjør på den praktiske delen skal veies opp mot det vi skriver om i den teoriske delen. Vi må ha med kilder og det skal være gjort grundig research. Det skal også være et budskap og en gyldig “grunn” til de valgene vi gjør.

Jeg var også innom mote delen, fordi jeg kunne tenke meg å jobbe med det. Men jeg hadde allerede et printet og et ipad motemagasin i mappen min. Tiden gikk og jeg klarte ikke å bestemme meg. Til slutt hadde jeg veiledning med læreren min og la frem alle de forskjellige ideene mine. Vi satt der en stund og diskuterte alle mulige retninger. Hva jeg ikke hadde fra før, problemstillinger, hva som ville skille seg ut, osv. Til slutt sa han “what about a book, a coffee table book?”. Bok hadde jeg ikke laget før, og med riktig format og konsept kunne jeg videreføre magasin estetikken og formidle budskapet mitt gjennom et nytt medie.

Så, etter over to mnd med idémyldring og ganske så mange ideer, skal jeg lage en coffee table book om tibetanske folkedrakter. Da får jeg med editorial design delen (som jeg liker best å jobbe med), tibet (som er en hjertesak) og mote! Jeg ble ganske overrasket når jeg fant ut at det ikke finnes en eneste bok som har samlet alle de forskjellige folkedraktene i Tibet. Det at min bachelor blir såpass unik er ganske spennende. Jeg kommer til å bruke en god del tid på research og intervjuer, spesielt fordi det er lite informasjon tilgjengelig på nettet. Heldigvis eier de fleste tibetanerne jeg kjenner bøker om kulturen vår og jeg skal bruke tiden min i USA til å kontakte noen mennesker med informasjon der.

Planen er at boken skal ha et minimalistisk og klassisk oppsett (no surprise for de som kjenner meg godt), slik at folkedraktene og budskapet kommer ordentlig frem. Fordi det finnes få gode bilder av alle folkedraktene skal jeg illustrere de alle for hånd. Dette kommer til å ta en del tid og mndene fremover blir krevende. Men jeg gleder meg så mye til sluttresultatet og hvor mye det hele kommer til å bety for min kulturarv!

400846