BACHELOR – GRAFISK DESIGN

 

11 mai leverer jeg bacheloren min på Westerdals og er da ferdig med studiet. Vi på grafisk linja har både en praktisk og teoretisk del som må leveres. Den endelige karakteren blir vurdert fra de to delene, hvor den praktiske, heldigvis, teller hele 70%. Som tidligere får studentene lov til å bestemme selv hva vi skal gjøre med bacheloren. Rett før jul hadde vi noen dager hvor vi skulle tenke på hva vi kunne lage. Læreren vår sa at for flere ville dette være vår aller siste sjanse for å vise hva vi kunne. Vi burde derfor gjøre noe vi liker best, noe i den retningen vi har lyst til å jobbe med i fremtiden eller kanskje noe vi ikke har fra før i porteføljen (for å få vist mangfold).

Først tenkte jeg hvor gøy det ville være å få 3 mnd til å lage absolutt hva som helst, hva enn jeg ville. Men etter hvert skjønte jeg at det å bestemme seg nesten var umulig. Jeg tenkte først å lage en ny grafisk profil for Dalai Lama, gi han en mer oppdatert og solid look med full grafisk pakke. Så bevegde jeg meg mer mot den tibetanske eksilregjeringen i India og vår folkevalgte statsminister. Mulighetene var mange og dette var et tema jeg brydde meg om, men samtidig hadde jeg flere profilarbeid i porteføljen og jeg klarte ikke å finne en konkret problemstilling. Alt vi gjør på den praktiske delen skal veies opp mot det vi skriver om i den teoriske delen. Vi må ha med kilder og det skal være gjort grundig research. Det skal også være et budskap og en gyldig “grunn” til de valgene vi gjør.

Jeg var også innom mote delen, fordi jeg kunne tenke meg å jobbe med det. Men jeg hadde allerede et printet og et ipad motemagasin i mappen min. Tiden gikk og jeg klarte ikke å bestemme meg. Til slutt hadde jeg veiledning med læreren min og la frem alle de forskjellige ideene mine. Vi satt der en stund og diskuterte alle mulige retninger. Hva jeg ikke hadde fra før, problemstillinger, hva som ville skille seg ut, osv. Til slutt sa han “what about a book, a coffee table book?”. Bok hadde jeg ikke laget før, og med riktig format og konsept kunne jeg videreføre magasin estetikken og formidle budskapet mitt gjennom et nytt medie.

Så, etter over to mnd med idémyldring og ganske så mange ideer, skal jeg lage en coffee table book om tibetanske folkedrakter. Da får jeg med editorial design delen (som jeg liker best å jobbe med), tibet (som er en hjertesak) og mote! Jeg ble ganske overrasket når jeg fant ut at det ikke finnes en eneste bok som har samlet alle de forskjellige folkedraktene i Tibet. Det at min bachelor blir såpass unik er ganske spennende. Jeg kommer til å bruke en god del tid på research og intervjuer, spesielt fordi det er lite informasjon tilgjengelig på nettet. Heldigvis eier de fleste tibetanerne jeg kjenner bøker om kulturen vår og jeg skal bruke tiden min i USA til å kontakte noen mennesker med informasjon der.

Planen er at boken skal ha et minimalistisk og klassisk oppsett (no surprise for de som kjenner meg godt), slik at folkedraktene og budskapet kommer ordentlig frem. Fordi det finnes få gode bilder av alle folkedraktene skal jeg illustrere de alle for hånd. Dette kommer til å ta en del tid og mndene fremover blir krevende. Men jeg gleder meg så mye til sluttresultatet og hvor mye det hele kommer til å bety for min kulturarv!

400846

 

No comments yet.

Leave a Reply